background image

Samenwerken met Hefpunt 

Wij zijn hét regionale belastingkantoor van Noord Nederland.We verzorgen een efficiënte belastingheffing, -inning en kwijtschelding voor waterschappen en gemeenten. We zijn een levendige overheidsorganisatie, waar kostenreductie leidend is voor de activiteiten. Een verlaging van 20% perceptiekosten wordt al bereikt voor de waterschappen.

Voor u als gemeente kunnen wij het heffen en innen van gemeentelijke belastingen verzorgen. Veel van de gemeentelijke belastingen gaan uit van dezelfde (voor meer dan 90%) gegevens waar de waterschappen de belasting op baseren. Het bijhouden en verwerken van bestanden wordt door gemeenten en waterschappen apart uitgevoerd. Dat kan eenvoudiger en goedkoper door dit op één punt uit te voeren. Bij Hefpunt houden wij die gegevens in de werkgebieden van de drie noordelijke waterschappen, dus ook voor uw gemeente, nu al bij. 

Ervaringen elders in het land laten zien dat voor deze processen bij de gemeenten al snel besparingen rond de 30% worden gehaald. Besparingen op personeelskosten, maar ook op automatiseringskosten (zowel hardware als software, aansluitingen en abonnementen).

Voor alle duidelijkheid het gaat om de uitvoering van uw werkzaamheden en het desgewenst leveren van advies over die taken. De besluitvorming over de verordeningen en tarieven blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente of het waterschap.

In dit kader ontwikkelen we samen met de drie noordelijke waterschappen en de gemeente Groningen een nieuwe belastingorganisatie: het Noordelijk Belastingkantoor. De verwachting is dat die per 1 januari 2018 van start gaat.

Wellicht is uw belangstelling gewekt. Graag willen wij met u in gesprek om de informatie nader toe te lichten én te bespreken wat Hefpunt/het Noordelijk Belastingkantoor voor uw gemeente kan betekenen.

Neemt u dan contact met ons op via (050) 364 81 00.

Samenwerking kwijtschelding

Wij werken met veel gemeenten al samen voor de kwijtschelding. Belastingbetalers kunnen dan met één kwijtscheldingsformulier kwijtschelding aanvragen van zowel de gemeentelijke belastingen als de waterschapsbelastingen. Het gaat om de volgende gemeenten:

  • In de provincie Fryslân: Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, de Fryske Marren, Harlingen, het Bildt, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Schiermonnikoog, Terschelling, Tytsjerksteradiel en Vlieland.
  • In de provincie Groningen: Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Loppersum, Marum, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Vlagtwedde en Winsum.
  • In de provincie Drenthe: Assen, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Noordenveld enTynaarlo.